2009. december 30., szerda

Dunaparti séta

Újabb séta a Dunaparton, Partvis is velünk jött gazdájával, Dettivel.

A ködös, vacak idő mellé még nagyon hideg is volt, de így is lent voltunk 2 órát. Hazaérve jó volt átmelegedni.





























2009. december 26., szombat

2009. december 20., vasárnap

Havas séta

A délutáni sétára levittem a fényképezőgépet és újra készítettem pár fotót és videót. Joeyról nem sok kép lett, mert nem sokáig bírta a hideget, fel kellett vinnem, majd utána csak Lucával sétáltam még kb. 1 órát (addig Joey a lakásban olvadozott).















2009. december 16., szerda

Az idei első hó

Hát ez is eljött :) Lehet hancúrozni a hóban

































2009. december 15., kedd

Végre itthon

Luca drágám egy hetet "vendégeskedett" Miskolcon Klárinál, hogy egy kissé rendbeszedje a kisasszony ruházatát. Egy teljes generálon ment át a leányzó, közben élte a nagyfarmosok, sokadik kutyás életét, ami nem ment teljesen zökkenőmentesen. Nagyon rosszul viseltük mindhárman (ő, Joey és én), hiszen még soha nem volt távol tőlem úgy, hogy este ne találkoztunk volna, még nem aludt nélkülem sehol. Szegénykém 2 napig nem evett semmit (ami persze nem is árt neki, hiszen állandó súlyproblémával küzd), várta, hogy anya menjen érte, hiszen itt nem csak vendégként lakik, hanem "keményen" tépik a szőrét.

De megérte (attól eltekintve, hogy én az alatt az egy hét alatt, alig aludtam, csak forgolódtam az ágyamban), egy "másik" Lucát kaptam vissza. Nagyon csinos lett, köszönet érte Klárinak.
Úgy beszéltük meg, hogy márciusban is megismételjük ezt az egy hetes turnust (persze Luca még nem tudja, majd elmagyarázom neki, és gondolom most már könnyebben veszi az "akadályt", hiszen most már tudja, hogy anya nem hagyja ott).

És most pár fotó, amik azért nem igazán sikerültek, mert már csak itthon fotóztam le és már sötétedett.


Utazunk hazafelé




Anya mellett nyugodt az alvás :)





Már otthon, indulunk bemutatni magam Zsuzsinak :)






















Nem igazán akarom én ezt!!!
















Alszom :)








Játék




2009. december 14., hétfő

Mi a faj, mi a fajta?

Sokszor hallom, hogy valaki tévesen használja e két igen is lényeges különbséggel bíró szót. Találtam a net-en egy cikket ehhez, kérem, vegyétek a fáradtságot és olvassátok el és igenis ki kell azt az embert javítani, aki rosszul mondja, mert így talán egyszer már mindenki megérti, hogy miről is van szó.
Mi a faj és mi a fajta?
Azért lényeges ezt pontosan tudnunk, mert a faj és a fajta kifejezések jelentése nem azonos.
A faj olyan egyedek csoportja, melyek tagjai képesek egymással életképes, termékeny utódot, vagy utódokat létrehozni.
Az azonos fajba tartozó élőlények örökítő anyaga 99%-ban megegyezik. A rendszertan a fajon belül is további csoportosításokat tartalmaz. ( kutya, macska, madár, kisemlős, stb.)

Fajta elnevezést használunk azokra az állatcsoportokra, amelyek jól meghatározott alaki vagy más tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezeket ivadékaikra is nagy biztonsággal átöröklik. (Abesszin, Beagle, németjuhász stb.)
Ezeken a csoportokon belül az egyedekre jellemző, hogy többé-kevésbé:
egyformák; meghatározott alaki; színbeli; szervműködésbeli stb. tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elkülönítik őket a faj többi egyedétől, illetve a fajon belüli más csoportoktól.

A fajtára jellemző tulajdonságok és küllemi jegyek (bélyegek) összességét nevezzük fajtajellegnek. Ezek lehetnek minőségi (szőrzet színe, test felépítése stb.) és mennyiségi (testnagyság, szaporaság) tulajdonságok, esetleg öröklődő betegségek,vagy hajlamok is.
Nem javasolt a korcs kifejezés használata, mert az egyfajta rendellenes fejlődést sugall.


Az egyes fajtákra jellemző ideális tulajdonságok és jellemzők részletes leírását a fajtastandardok tartalmazzák.
A fajtatisztaság a vizsgált egyed (vagy állatcsoport, állatállomány) egy meghatározott fajtához való tartozását jelenti.
A fajtatiszta egyednek rendelkeznie kell az illető fajta tulajdonságaival, küllemi jegyeivel, határozottan más fajtára jellemző tulajdonságot és bélyeget nem viselhet.

Kik a "keverékek"?
A keverékek kettő vagy több fajta szülőállat utódai, melyek ugyanúgy az adott faj képviselői, mint a fajtatiszta őseik. Még ma is sokan használják a fajkutya, fajmacska kifejezést, pedig ez helytelen, mert minden kutya vagy macska egy fajba tartozik, és csak ezen belül választhatjuk őket külön fajtákra. Például: skót terrier, máltai selyemkutya, csivava, brit kék, labrador.

2009. december 13., vasárnap

Joey alszik

Amíg nincs itthon Luca, addig Joey körül forog a világ. Most éppen alvási fotókat készítettem róla.














Nyelvlógatós (sajnos egy kicsit homályos, de azért az a kis nyelvecske látszódik), nem tudtam jobbat készíteni, mert a vakura felébredt :(

2009. december 6., vasárnap

Újra Nagyorosziban jártunk

Újabb hétvégét töltöttünk el mamáéknál Nagyorosziban, ahol mindig nagyon jól érezzük magunkat. Elég rossz idő volt, esett az eső és kezd lehűlni a levegő, bár már december van, így egy szavunk sem lehet a hűvösre.

Luca úgy néz ki, mint egy dzsungelharcos, ekkora szőre sosem volt még, de nemsokára megy Klárihoz (Wetteraui kennel) Miskolcra egy fazonigazításra :)










Joeyka az asztalon, onnan mindent belát :) (csak zárójelben jegyzem meg, ő nagyon tud pózolni - Lucával ellentétben -, hát, ilyenek a pasik, ez a csábos nézése)











Lola fajtáját meghazudtolóan (német juhászkutya) jobban szeret bent lenni, pláne, ha a "kicsik" otthon vannak, ilyenkor általában az ágyban eldobja magát és még ha rászólunk is, ő nagyon mélyen alszik, tehát nem hall minket eset áll fenn (mármint hall, csak ő úgy tesz, mintha nem hallana, mert akkor biztosan nem keltjük fel, had aludjon szegényke).

2009. december 5., szombat

10+1 tévhit a kutyák ivartalanításáról

Én személy szerint a +1 választ tenném az első helyre, nálunk emiatt már többször tört ki családi viszály :(

Gyakorta találkozunk tévhitekkel az ivartalanítás témája kapcsán. Egyik legelterjedtebb, hogy a szukát egyszer meg kell elletni. Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Az sem igaz, hogy feltétlenül meg kell várni az első tüzelést, ami ugyan valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodnunk hozzá. Mindenképp fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani! Lássuk a többi téves elképzelést is...

Félek ivartalaníttatni a kutyámat...
Ivartalanítani elsősorban azért szükséges, hogy - akaratunkon kívül se - gyarapítsuk a menhelyeken, sintértelepeken sínylődő vagy az utcán kóborló kutyák számát! A kételyek többsége abból fakad, hogy kutyánkat hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni, olyan érzelmeket feltételezni róluk, amelyek az állatoknál nincsenek meg. Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek - a kan sem! -, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől - ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek.

10+1 tévhit az ivartalanításról
1. A szukát egyszer meg kell elletni. Semmiféle gyakorlati tapasztalat ezt nem támasztja alá. Fontos tudnivaló, hogy a már vemhes állatot is lehet ivartalanítani!

2. Az első tüzelést meg kell várni. Ez ugyan sokak szerint valóban kívánatos lenne, ám nem kell ragaszkodjunk hozzá. Ráadásul a statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama 1-3 évvel megnő (macskáknál ez 4-5 év).

3. Drága a műtét. Egyszeri kiadás, míg csupán egyetlen alom felnevelése a gazdához jutásig máris nagyobb költséggel jár... Nem beszélve a párzási időszakban elcsavargó állatok kezeltetésének költségéről, ha baleset érné őket vagy az egymással való verekedés során megsérülnének.

4. Sokszor halljuk, hogy elhízik a kutya a műtét után. Ha előfordul, nem a műtét egyenes következménye: a gazdik ilyenkor valami rosszul értelmezett sajnálatból többet nassoltatják kedvencüket, és ez vezet a súlygyarapodáshoz.

5. Az ivartalanítástól megváltozik az állat természete. Az ivarérett kutya alaptulajdonságai nem változnak meg a műtétet követően. Ha ivaréretté válás előtt sor kerül a műtétre, pozitív változásokra számíthatunk: csökken az állat csavargási kedve is, ezáltal kisebb a kockázata, hogy közlekedési baleset áldozatává váljon. Az állat agresszióra való hajlama is kisebb mértékűvé válik.

6. Az ivartalanítás természetellenes, az állat csonkítása. A 3. évezredben, a táplálékkiegészítők tömeges használatakor enyhén szólva is furcsa bármiféle természetességet emlegetni..., hogy a farkas kutyává válásának folyamatát már ne is említsük. Bizonyos szerveltávolító műtétek az embereknél is oly megszokottá váltak, hogy egy vakbél- vagy orr, illetve torokmandula-műtétkor kinek jutna eszébe csonkításról beszélni?!

7. Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban! Na, igen. Jó barátom Maci díjnyertes szülőktől: anyja angol szetter, apja német juhász..., a két porta közt 2 méternél magasabb kerítés feszül. A párzási időszakban olyan erős a kutyákban a szaporodási ösztön, hogy bármire képesek!

8. A kölyköknekjó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező. Igen. Egyre, kettőre... De mi van a többi 5-6 kiskutyával, aki egy ellés alkalmával születik? Ha minden kiskutyánakvan biztos helye, akkor hogyan lehetséges, hogy a menhelyek, gyepmesteri telepek mégis tele vannak és naponta altatják el a feleslegessé vált állatokat? Ráadásul még a tenyésztők sem mindig tudják nyomon követni a kölykök sorsát... Gondoljuk át: ugye nem szeretnénk, ha most mégoly jónak látszó helyre adtuk is, később az általunk nevelgetett kis állat az utcán vagy a menhelyen végezné...

9. "Tőle szeretnénk kölyköt." Sajnos, ha ez ilyen egyszerű lenne, könnyebb lehetne a tudatos tenyésztés. Arra, hogy az utódok közül valamelyik - akár csak külsőleg is - hasonlítson mostani kedvencünkre, nagyon kevés az esély.

10. "Legalább élvezze." vagy hagy "Érezze át az anyaságot." Az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkentértékűnek, nem fosztjuk meg semmiféle örömtől - ugyanis sem a párosodáshoz, sem az anyasághoz nem fűződnek érzelmek, számukra fizikailag is inkább fájdalmas élmények ezek. Ők állatok, nem emberek, bármennyire is szeretjük őket emberi érzlemekkel felruházni. Számukra a párosodás, a szaporodás egy ösztön, ami semmiképpen sem keverendő össze az igazi "szerelemmel".

+1. A felszín alatt megbúvik egy ki nem mondott, de létező idegenkedés. De Uraim, ne aggódjanak, az Önök férfiasságát egyáltalán nem befolyásolja kedvencük ivartalanítása!

A Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása több ezer orvos, több mint 10 évre visszanyúló tapasztalatai alapján Háziállat Magazin

2009. december 3., csütörtök

Skótos cuccok

Viki (Gaeloway kennel) segítségével/rávezetésével - külön köszönet neki érte - találtam a belvárosban (Bp., V.ker. Arany János u. 18.) egy boltot, neve: OriginArt, weboldala: http://www.originart.hu/

Németországból (Mila GmbH által gyártott) behozott mindenféle skót terrier mintás csecsebecsét lehet vásárolni (poharak, bögrék, csészék, teáskannák, tányérok, hűtőmágnes, lábtörlő, kutyatányér, fogas, falióra, stb.), persze nem csak ezt árusítják, a weboldal betekintést ad az árúról.
Teszek fel róla fotót, hogy ti is lássátok, merem ajánlani mindenkinek. A boltvezetőtől, Attilától megtudtam, hogy ő ilyen terméket (Mila) használ otthon 4-5 éve és semmi panasza nincsen az árúra (és nem azért, mert ő forgalmazza), színtartóak, viszonylag ütésállók. A tányérok, bögrék mikrózhatók is!

Ilyen és még több szebbnél-szebb árujuk van, érdemes betérni hozzájuk :)

És most néhány fotó (amit sajnos a http://www.hstk.hu/forum/index.php -ra nem tudtam felrakni)