2006. október 7., szombat

Skót terrier standard

FCI. Standard Nr.73/1998.02.02.
Eredet : Nagy-Britannia
Az érvényes eredeti standard kiadásának időpontja: 1987.06.24.
Használat:: Terrier
FCI. Besorolás : 3. Fajtacsoport - Terrierek 2. Osztály Rövidlábú Terrierek Munkavizsga nélkül

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS : Zömök kutya, mérete alkalmassá teszi a kotorékmunkára, rövid lábú, nagyon érdeklődő természetű és mérete ellenére nagy erőt és fürgeséget sugároz. Nagyságához viszonyítva a feje hosszúnak tűnik. Rövid végtagjai dacára nagyon fürge és aktív.

VISELKEDÉS / VÉRMÉRSÉKLET : Hűséges és megbízható, méltóságteljes, független és tartózkodó, de bátor és rendkívül intelligens. Félelmet nem ismer, de sohasem agresszív..

FEJ : Hosszú, de a kutya méretével arányos.

AGYKOPONYAI TÁJÉK:Koponya : A koponya hossza megfelelő szélességet tesz lehetővé, ennek ellenére a koponya keskenynek tűnik. Szinte lapos.Stop : Enyhe, de érzékelhető stop, közvetlenül a szemek előtt az arcorri rész és a koponya között.

ARCORRI TÁJÉK :
Orrtükör: Nagy, oldalról nézve az áll felé hátra nyúló.
Pofa: Az arcorr erőteljes és általában mély, a koponya és az arcorri rész azonosan hosszú.
Állkapocs/Fogazat: Nagy fogak, szabályos és egyenletes ollós harapással, aminél a felső metszőfogai szorosan az alsó metszőfogakra zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Pofa: A járomcsont nem kiugró
Szem: Mandula alakú, sötétbarna, meglehetősen távol illesztett és mélyen a szemöldök alatt ágyazott. A tekintet merészséget és intelligenciát sugároz.
Fül: Finom, vékony szerkezetű, hegyes és egyenesen hordott. A fejtetőn magasan és egymáshoz nem túl közel tűzött. Nagy, a tövénél széles fülek nagyon nem kívánatosak.

NYAK: Erőteljes és mérsékelten hosszú.

TÖRZS: A hátvonal rövid és egyenes.Hát : Arányosan rövid és jól izmolt.Ágyék : Erőteljes és mély.Mellkas : A jól ívelt bordák mély mellkast alkotnak és jól hátra illesztenek. A mellkas és a hátsó végtagok között erős a kapcsolat.

FAROK: Közepesen hosszú, hogy a kutya kiegyensúlyozottnak tűnjék. A tövénél vastag és a vége felé elvékonyodó. Magasan tűzött és magasan vagy enyhén ívelten hordott.

VÉGTAGOK
MELLSŐ RÉSZ: A fej izmos, nemes, mérsékelten hosszú nyakon helyezkedik el. A nyak hosszú, hátra illesztett lapockákba illeszkedik. A mellkas igen széles a mellső lábak között. Az előmell láthatóan egyenes, erős csontú, a mellső lábak előtt helyezkedik el.
Könyök: Nem lehet sem kifelé forduló, sem a test alá helyezett.
Mellső lábközép: Egyenes.
Hátsó végtagok: A kutya nagyságához képest figyelemreméltóan erőteljes. Erőteljes, széles combok.

HÁTSÓ RÉSZ:
Comb : Mélyre nyúló.
Térd: Jól szögelt.
Hátsó lábközép: Rövid, erőteljes, sem ki sem befelé forduló.

MANCS : Megfelelő nagyságú, jól párnázott talppárnák, az ujjak jól íveltek és zártak. A mellső láb mancsai kissé nagyobbak mint a hátsók.

MOZGÁS : Folyamatos és szabad. A mellső és a hátsó lábak egyenes vonalban mozognak előre, a hátsó lábak által adott tolóerővel. A mozgás összességében kiegyenlített, harmonikus mozgású.

SZŐRZET :SZŐR : Feszesen simuló, kettős szőrtakaró, az aljszőr rövid, sűrű és lágy. A fedőszőr kemény, sűrű és drótos tapintású, a kettő együtt az időjárás viszontagságai ellen védő réteget nyújt.

SZŐRSZÍN : Fekete, búzaszínű vagy a brindle (csíkozott) bármely árnyalata.

MÉRET : A marmagasság 25,4 - 28 cm (10 - 11 in). Súly: 8,6 - 10,4 kg (19 - 23 lbs).

HIBÁK : Minden az előbbiektől való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétől függ.
MEGJEGYZÉS : A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

Nincsenek megjegyzések: