2009. december 14., hétfő

Mi a faj, mi a fajta?

Sokszor hallom, hogy valaki tévesen használja e két igen is lényeges különbséggel bíró szót. Találtam a net-en egy cikket ehhez, kérem, vegyétek a fáradtságot és olvassátok el és igenis ki kell azt az embert javítani, aki rosszul mondja, mert így talán egyszer már mindenki megérti, hogy miről is van szó.
Mi a faj és mi a fajta?
Azért lényeges ezt pontosan tudnunk, mert a faj és a fajta kifejezések jelentése nem azonos.
A faj olyan egyedek csoportja, melyek tagjai képesek egymással életképes, termékeny utódot, vagy utódokat létrehozni.
Az azonos fajba tartozó élőlények örökítő anyaga 99%-ban megegyezik. A rendszertan a fajon belül is további csoportosításokat tartalmaz. ( kutya, macska, madár, kisemlős, stb.)

Fajta elnevezést használunk azokra az állatcsoportokra, amelyek jól meghatározott alaki vagy más tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezeket ivadékaikra is nagy biztonsággal átöröklik. (Abesszin, Beagle, németjuhász stb.)
Ezeken a csoportokon belül az egyedekre jellemző, hogy többé-kevésbé:
egyformák; meghatározott alaki; színbeli; szervműködésbeli stb. tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elkülönítik őket a faj többi egyedétől, illetve a fajon belüli más csoportoktól.

A fajtára jellemző tulajdonságok és küllemi jegyek (bélyegek) összességét nevezzük fajtajellegnek. Ezek lehetnek minőségi (szőrzet színe, test felépítése stb.) és mennyiségi (testnagyság, szaporaság) tulajdonságok, esetleg öröklődő betegségek,vagy hajlamok is.
Nem javasolt a korcs kifejezés használata, mert az egyfajta rendellenes fejlődést sugall.


Az egyes fajtákra jellemző ideális tulajdonságok és jellemzők részletes leírását a fajtastandardok tartalmazzák.
A fajtatisztaság a vizsgált egyed (vagy állatcsoport, állatállomány) egy meghatározott fajtához való tartozását jelenti.
A fajtatiszta egyednek rendelkeznie kell az illető fajta tulajdonságaival, küllemi jegyeivel, határozottan más fajtára jellemző tulajdonságot és bélyeget nem viselhet.

Kik a "keverékek"?
A keverékek kettő vagy több fajta szülőállat utódai, melyek ugyanúgy az adott faj képviselői, mint a fajtatiszta őseik. Még ma is sokan használják a fajkutya, fajmacska kifejezést, pedig ez helytelen, mert minden kutya vagy macska egy fajba tartozik, és csak ezen belül választhatjuk őket külön fajtákra. Például: skót terrier, máltai selyemkutya, csivava, brit kék, labrador.

Nincsenek megjegyzések: